keskiviikko 12. elokuuta 2015

Eläinten suojelusta

Olen aika eläinrakas tyyppi, mutta en täysin halua luopua esimerkiksi lihansyönnistä. Koska eläinten suojelu kuitenkin kiinnostaa, seuraan esimerkiksi Facebookissa eläinten suojeluun keskittyvien järjestöjen sivuja. Minua on kuitenkin alkanut ihmetyttää eläinten suojelijoiden jutuissa se, miten he puhuvat välillä eläimistä ystävinä.

Tällä hetkellä meillä ihmisillä on paljon lemmikkejä ystävinämme - tai villit eläimet on siis aikojen saatossa jalostettu ystäviksemme. Sitten on tuotantoeläimiä, jotka on myös jalostettu villeistä eläimistä. Oikeastaan kumpikin tapa käyttää eläimiä ihmisten hyödyksi on melko sairasta. Pitkään itsekin halusin jotain lemmikkiä, mutta puoliskoni oli sitä vastaan. Nykyään en enää halua lemmikkiä,  koska mielestäni se ei ole oikein eläintä kohtaan. Parempi olisi, jos lemmikkejä ei siis olisi maailmassa ollenkaan. Jos lemmikkejä ei olisi ollenkaan, säästettäisiin valtavia energiamääriä, jotka menevät lemmikkiteollisuuteen (ruokiin ja tarvikkeisiin).

Luonnollisinta olisi, jos eläimet saisivat elää villeinä luonnossa. Tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki tuotantoeläimet käytännössä häviäisivät maapallolta, koska ne eivät ole villieläimiä, eivätkä siten todennäköisesti pärjäisi luonnossa. Myöskään lemmikkejä ei olisi enää ollenkaan. Eläimiä suojelevat yhdistykset korostavat kirjoituksissaan sitä, että eläimilläkin on tunteet ja näin varmasti onkin. Miten paljon kuitenkin näistä tunteista on ihmisten jalostamaa/opettamaa? Kissalle ja koiralle on hyödyksi se, että ne toimivat positiivisesti meitä ihmisiä kohtaan. Esimerkiksi aggressiiviset koirat saavat helposti lopetustuomion. On tutkittu, että kissat käyttäytyvät koko ajan pentumaisemmin, koska niille on siitä ihmisten kanssa hyötyä.

Pohdin, mikä olisi ihmisten suhde eläimiin sitten, jos kaikki eläimet olisivat villejä? Ei olisi enää kilteiksi jalostamiamme koiria ja kissoja, vaan pelokkaita ja ihmisarkoja eläimiä, jotka välillä käyttäytyisivät aggressiivisestikin. Olisi eläimiä, joiden tehtävä ei olisikaan miellyttää ihmistä ruuan saamiseksi, vaan pelkästään metsästää ruuan saamiseksi. Uskon, että ihmisten tunteet eläimiä kohtaan muuttuisivat, jos kaikki eläimet olisivat villejä.

Tuntuu siltä, että eläimiä suojelevien yhdistysten näkemykset eläimistä ovat omalla tavallaan kieroutuneita siinä missä meidänkin, jotka esimerkiksi käytämme tuotantoeläinten lihaa. Yhdistysten näkemyksistä tulee esiin jo mainitsemani toivomus eläinten ja ihmisten ystävyydestä, joka on mielestäni aika luonnotonta sekin. Se on omalla tavallaan ihmisten vallankäyttöä suhteessa eläimiin.

Ihmisten ja eläinten suhde on muodostunut monimutkaiseksi, koska osaa eläimistä pidetään lemmikkeinä ja osa kasvatetaan syötäväksi. Pohdin, mikä meidän ihmisten rooli eläinten elämässä tulisi olla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti